Gör det som om…

Gör det som om. Som om du var lycklig och högmotiverad. Gör det som om du trodde på dig själv, fast du inte tror på dig själv. Gör det meningsfulla som om du ville, som om du kunde, dagar när du tänker att du inte vill eller kan.

Ta en nödvändigt spontan vilodag som om du hade mod att göra det, spring ditt intervallpass som om du kände dig så där underbart på hugget och avverka dina distanspass som att det gick av bara farten, fastän motståndet känns oändligt. Gör det du vet att behöver som om du verkligen kände att du behövde det. Gör det som du vet är rätt, inte det som råkar kännas är rätt, just idag. Gör det som en person som orkar skulle göra. Gör det fast du inte vill, men tänk efter både en, två och tre gånger, om det verkligen är det som du behöver göra. Om det är ett steg mot långsiktiga värderade riktning.

Och när du står där på startlinjen inför ett tufft lopp och inte vill, tvinga dig inte att vilja. Gör det bara som om du ville. Låt oviljan finnas där, den är inte farlig. Den hindrar dig inte att göra det som på lång sikt är meningsfullt och viktigt för dig, Låt det viktiga förbli viktigt, men förlita dig inte på att det kommer kännas viktigt varje gång du utför det som är just viktigt. Lita inte oreflekterat på dina tankar och känslor, de som ibland slungar oss in i de kortsiktiga belöningarnas förrädiska marker.

Lär känna dina behov, lyssna på kroppen och öva på att känna vad du verkligen känner, inte vad du tänker att du borde känna. Det känns inte alltid roligt att träna, än mindre tävla, men förmodligen är löpningen något viktigt och meningsfullt för dig. Så fortsätt, även de dagar du inte vill. Att känna meningsfullhet är det som gör oss människor mest lyckliga, om nu lycka är något att eftersträva. Sätt dig ensam på ett café. Tänk, känn och skriv. Uppdatera dig gällande mening och behov. Identifiera vad du behöver göra för att nå detta. Vila, träna, sova, vara med vänner, vara i naturen, ensamhet, tvåsamhet, skriva, tänka, känna, gråta, vara ambitiös, vara lat, ta in andra, stänga ute andra. Gör detta sedan, som om du hade kraften och orken. Gör det som tar dig mot meningsfullt och dina behov. Mot dina mål. Som om du kunde.


 

Om Anders Herrmann

Idrottspsykolog, löpcoach och föreläsare. Boende i Uppsala men tar uppdrag över hela Sverige. Epost: andersherrmann@gmail.com
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.