Videoserie om aktivering av stabiliserande muskler för löpare–Del 3: Musslan (GMed)

Denna gång ska vi jobba med en muskel som både agerar stabiliserande och mobiliserande muskel, Gluteus Medius. Om GMed är inaktiv riskerar bäckenet att tippa och ge inåtfallande knä vid fotisättnig dels ger en ineffektiv löpstil men innebär framförallt ökad skaderisk, t ex löparknä och benhinneinflammation.

Musslan är en enkel övning för att aktivera och träna upp uthålligheten i denna muskel. Som jag förklarar i videon så är det viktigt att det övre knäet ligger ca 5 cm framför det undre när musslan är ”stängd”. När du lyfter upp det övre knäet ska fötterna sitta ihop hela tiden. Se till att överkroppen inte faller åt något håll utan ligger helt rakt på sidan. Håll knäet i överläget ca 10 sek och fäll ned knäet igen. Upprepa 10 gånger och två gånger per ben.

Lycka till!

 

Om Anders Herrmann

Idrottspsykolog, löpcoach och föreläsare. Boende i Uppsala men tar uppdrag i hela Sverige. Epost: info@andersherrmann.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.


5 + = nio