Videoserie om aktivering av stabiliserande muskler för löpare–Del 4: Bäckenlyft (GMax)

Idag är det dags att ta itu med en av våra större (och vackrare?) muskler, Gluteus maximus (GMax) d.v.s. stora sätesmuskeln. Att hålla denna muskel i trim har inte enbart estetiska fördelar utan dess totala funktionalitet är även oundgänglig för oss löpare. Förutom att agera som höftsträckare har GMax flera andra uppgifter som jag inte tänker redogöra här men kort sagt kan man säga att förvånansvärt många löpare har en partiell inaktiv GMax vilket resulterar i att andra muskler får göra denna starka muskels jobb, inte en helt enkel uppgift. Om man t ex som jag tenderar att svanka vid löpning så förmår inte GMax hålla kroppen i upprätt position varpå Erector spinae (den raka ryggmuskeln) hjälper till. Dessvärre är denna muskel inte i närheten av så stark och uthållig som GMax och överbelastas då lätt.

Jag vill här tillägga att detta var (och delvis fortfarande ÄR) ett av mina grundproblem under flera år. Jag hade återkommande diffusa smärtor med ljumskar och underben men kunde inte hitta några direkt ömma punkter i dessa områden. Efter en rad undersökningar visade det sig att samtliga problem var ryggrelaterade samt att GMax var påtagligt inaktiva (särskilt vänster sida). Jag jobbar därför mycket med att dels hålla ryggen i god form (se rygguppvärmning för löpare) samt köra väldigt mycket aktiverande träning för GMax.

Detta är den första av en rad övningar för just detta, bäckenlyft! Lycka till, hör gärna av dig om du undrar något.

 

Om Anders Herrmann

Idrottspsykolog, löpcoach och föreläsare. Boende i Uppsala men tar uppdrag i hela Sverige. Epost: info@andersherrmann.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.


8 × = fyrtio